Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Interakcija hrana-lijekovi...

 

Istovremena primjena dvaju ili više lijekova može za posljedicu imati promjenu intenziteta učinka jednog ili više lijekova (pojačanje ili smanjenje).

 

No što je s interakcijom između tvari iz hrane i lijekova? Povijest odnosa hrane i lijekova, i obrnuto, poznata je već od najstarijih povijesnih razmatranja. Danas, kad farmaceutska industrija postaje sve jača, i kad na raspolaganju imamo mnoštvo najrazličitijih lijekova, taj odnos postaje sve značajniji.


Već dugo je poznato da pojedini lijekovi koče, dok drugi pospješuju i pojačavaju iskoristivost i razgradnju hrane. Isto je tako poznato da pojedine vrste hrane mogu umanjiti ili pojačati efektivnost djelovanja pojedinih vrsta lijekova. Hrana dakle može utjecati na apsorpciju, metabolizam i ekskreciju lijeka, a jednako tako lijek može utjecati na digestiju, metabolizam, apsorpciju i ekskreciju hranjivih sastojaka.

 

Individualne razlike
Međusobne interakcije hrane i lijekova razlikuju se od osobe do osobe. Jedni od glavnih čimbenika koji se tiču takovih razlika su starosno doba osobe, zdravstveno stanje, spol, veličina tijela, prehrambeni status pojedinca, i sl. Znanstvena istraživanja vezana uz proučavanje interakcija hrane i lijekova ukazuju da se one najviše očituju u vrlo mladih ili u starijih osoba. Također i u vrlo pothranjenih i u vrlo gojaznih osoba te u osoba koje boluju od raznih kroničnih bolesti.

 

Zašto i kako dolazi do interakcije lijekova i hrane
U velikoj većini lijekovi, bilo da je riječ o tabletama, tekućinama, otopinama ili u nekom drugom obliku putuju do cilja jednakim putem kao i hrana. Iz usta, preko ždrijela i jednjaka dolaze u želudac gdje na njih djeluje kloridna kiselina i od nje aktiviran enzim - pepsin. U toj fazi dolazi do razgradnje većine lijekova. Nakon što prođu kroz želudac, lijekovi, tj. njihovi dijelovi bivaju apsorbirani u krvotok i to većinom kroz sluznicu tankog crijeva. Putem krvotoka dijelovi lijekova stižu do jetre gdje se u konačnici odvija razgradnja mnogih vrsta lijekova. Jetra nadalje spojeve koji nastaju razgradnjom nekog lijeka i dijelove hrane upućuje u razne dijelove tijela tj. u stanice koje ih trebaju. Upravo zbog navedenog puta kroz koje prolaze pojedine vrste lijekova i hrane može doći do većeg ili manjeg utjecaja jednog na drugo. Jednostavnije rečeno, u pojedinim dijelovima takvog putovanja može doći do svojevrsnog međusobnog natjecanja za mjesto između pojedinih tvari iz lijekova i iz hrane. Takvo natjecanje se može očitovati u pozitivnom, ali i negativnom smislu.

Novosti u apotekama Eurofarm EDAL

Obaviještavamo sve naše cijenjene kupce da od sada u našem asortimanu, u apotekama Eurofarm EDAL možete kupiti medicinsku opremu i ortopedska pomagala brendiranih evropskih proizvođača, po vrlo pristupačnim cijenama. VARITEKS, JUDO, NEXUS, SILICO PAD, OLD, STOMA MEDICAL, UNOMEDICAL, ATLAS, ACTION...


(05.11.2012.) Stručni tim Apoteke Euofarm EDAL

----------------------------------------------------------------------------