Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Mjerenje ŠUK-a...


Mnogi dijabetičari koji imaju tip 2 dijabetes ne mjere redovno vrijednosti šećera u krvi. Mnogi od njih misle da je dovoljno svakih nekoliko mjeseci kontrolisati HbA1c vrijednost.

 

HbA1c vrijednost je važan pokazatelj kvalitete terapije i daje sliku o prosječnoj veličini šećera u krvi u zadnjih osam do deset sedmica. Ipak, ova vrijednost ne pokazuje oscilacije u dnevnim vrijednostima šećera. Tako dijabetičari imaju normalnu HbA1c vrijednost, bez obzira što su nekada imali jako povećane, a nekada jako smanjene vrijednosti šećera.

 

Upravo ove oscilacije u vrijednostima, kao što su jako povećane vrijednosti nakon jela i jako niske vrijednosti za vrijeme noći mogu dovesti do teških posljedica dijabetesa kao što su moždani udar ili srčani infarkt.

 

Redovno kontrolisanje vrijednosti šećera daje pravu sliku dnevnog stanja i omogućava puno brže reagovanje na promjene.

 

Pacijenti time upoznaju bolje svoje tijelo i znaju kako ono reaguje nakon jela ili fizičkog napora.

 

Zbog toga se preporučuje redovno mjerenje vrijednosti šećera u krvi, bar nekoliko puta sedmično.

 

Novosti u apotekama Eurofarm EDAL

Obaviještavamo sve naše cijenjene kupce da od sada u našem asortimanu, u apotekama Eurofarm EDAL možete kupiti medicinsku opremu i ortopedska pomagala brendiranih evropskih proizvođača, po vrlo pristupačnim cijenama. VARITEKS, JUDO, NEXUS, SILICO PAD, OLD, STOMA MEDICAL, UNOMEDICAL, ATLAS, ACTION...


(05.11.2012.) Stručni tim Apoteke Euofarm EDAL

----------------------------------------------------------------------------