Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Magistralni lijekovi...

 

Lijek (lat. medicamentum, njem. Medikament, engl. Medicine) je svaka biološka supstanca koja se ne unosi u organizam kao hrana. Svaki lijek se koristi u tačno propisanu svrhu, u tačno propisanoj dozi (količini). Obično se lijekovi propisuju od strane ljekara, u vidu recepta, na kome je precizirano u koje vrijeme, u kojoj količini i koliko dugo je potrebno uzimati lijek. Većina lijekova se upotrebljava u svrhu liječenja bolesti, ublažavanja simptoma i sl.

 

Lijekovi mogu biti:

prirodnog porijekla (biljnog, životinjskog i mineralnog)
sintetičkog porijekla

 

Načini uzimanja lijekova lijekovi se mogu koristiti na razne načine:

oralno (na usta)
preko kože
rektalno (preko anusa)
inhaliranjem (udisanjem)
preko očiju
nasalno (na nos)
intravenozno (ubrizgavanjem u krv)
intramuskularno (ubrizgavanjem u tijelo)

 

Djelovanje lijekova farmakodinamika je naučna disciplina koja proučava djelovanje lijekova u organizmu. Tu spadaju i neželjeni (sporedni) efekti. Farmakokinetika opisuje koliko brzo i u kojoj mjeri se lijek apsorbuje u organizmu, koliko brzo dođe do željenog mjesta djelovanja te kako i na koji način se eliminiše iz organizma.

 

Neki lijekovi mogu, nakon određenog vremena korištenja, izazvati ovisnost. Jedna studija je pokazala da je u Njemačkoj 1,4 do 1,9 miliona ljudi ovisno o nekoj vrsti lijeka. Djelovanje svakog lijeka je strogo kontrolisano prije same proizvodnje tog lijeka, a da bi se bilo koji lijek pustio u opticaj potrebna su ogromna novčana sredstva. U svim zemljama svijeta proizvodnja i prodaja lijekova su kontrolisane strogim zakonima.

Novosti u apotekama Eurofarm EDAL

Obaviještavamo sve naše cijenjene kupce da od sada u našem asortimanu, u apotekama Eurofarm EDAL možete kupiti medicinsku opremu i ortopedska pomagala brendiranih evropskih proizvođača, po vrlo pristupačnim cijenama. VARITEKS, JUDO, NEXUS, SILICO PAD, OLD, STOMA MEDICAL, UNOMEDICAL, ATLAS, ACTION...


(05.11.2012.) Stručni tim Apoteke Euofarm EDAL

----------------------------------------------------------------------------